Методът Монтесори и защо е полезен за децата ни?

Методът Монтесори и защо е полезен за децата ни?

Монтесори е метод на обучение, който се основава на самонасочена дейност, практическо обучение и съвместна игра. В Монтесори класни стаи децата правят творчески избор в своето обучение, докато класната стая и учителят предлагат дейности, подходящи за възрастта. Децата работят в групи и индивидуално, за да открият и изследват знанията за света, развивайки своя максимален потенциал.

Д-р Мария Монтесори открива, че ученето чрез преживяване в класната стая води до по-задълбочено разбиране на езика, математиката, науката, музиката, социалните взаимодействия и много други.

Всеки учебен материал поддържа различен аспект на детското развитие, създавайки съответствие между естествените интереси на детето и наличните дейности. Децата могат да учат чрез собствения си опит и със собствено темпо. Всяко едно от тях е различна и индивидуална личност. Те могат да отговорят във всеки момент на естественото любопитство, което съществува във всички хора и да изградят солидна основа за учене през целия си живот.

Монтесори класна стая вероятно изглежда различно от това, което сме приели за нормално. Нещата, които правят този метод уникален са: 

  • Различни места за дейности, от които децата избират през целия ден. Те са съобразени с техните нужди, интереси и възрастов диапазон. 
  • Учителите се движат и обръщат внимание на всички деца, вместо да стоят в предната част на класната стая, както сме свикнали по време на нашия предучилищен и училищен период. 
  • Нетрадиционна система за оценяване. Учителите взимат предвид напредъка, усилията и нагласата на ученика, когато настъпи време за оценяване.
  • Фокус върху цялостното развитие на детето – социалното, емоционалното, интелектуалното и физическото.

Тъй като този метод не е особено разпространен в България, сме попадали на различна нагласа от страна на родителите.

Всяко дете притежава вродени умения и качества, за да постигне най-високия си потенциал. Дори и в ранна детска възраст децата притежават невероятна възможност за независимо развиване на своите физически, интелектуални и емоционални способности. 

Монтесори класните стаи са известни със своята красота, много естествена светлина и пространство. Всичко това се прави с причина. Създаването на красива, достъпна и здравословна среда е от първостепенно значение за образователен център “Дъга”, като децата ръководят собственото си обучение с помощта на прецизно подбрани и подходящи за техните нужди и развитие учебни материали. Никога няма да попаднете на място, където се прилага методът Монтесори с места, които са „забранени“ за дете или предмети, които то не може да докосва. 

Нашите педагози осигуряват отворени и безопасни пространства, в които децата да се чувстват свободни да изследват през целия ден.  Превръщаме ученето в преживяване и насърчаваме радостта и любовта към ученето, осигурявайки възможността на деца на различна възраст и с различни способности да работят заедно. Част от откритията им идват от взаимодействието помежду им.

Една от ключовите роли на учителя е да насърчава естествената способност на децата да откриват и създават. Подходът на Монтесори признава, че децата учат най-добре, когато учителите ги насърчават да използват своята естествена креативност и интелигентност. Тяхната награда е чувството на гордост, което получават, когато усвоят нова информация. 

За нас като педагози е важно да се насърчава социалното развитие на децата чрез уважителна и ясна комуникация. С прилагането на метода Монтесори, ние осигуряваме отлична база и голямо разнообразие от материали за усъвършенстване на сетивното възприятие на грамотност и математическо развитие на децата, които отглеждаме и възпитаваме. “Дъга” е единствената частна детска градина в Банкя, както и една от малкото на национално ниво, която развива и възпитава децата по този начин, за което имаме редица позитивни отзиви в лицето на благодарни и спокойни родители. Индивидуалният подход е в основата на нашите виждания, а практиката ни, ясно показва, че той изгражда здрави и щастливи деца.

Ако започнете разговор с Монтесори учител ще установите, че можете да прекарате часове в разговори за учебната програма, личната му философия и прекрасните преживявания, които е имал с толкова много деца. Методът е допринесъл за огромна разлика в живота на толкова много хора, защото е прегърнал уникалната им индивидуалност и е помогнал да се откроят като уверени личности с най-добрите си качества и способности. 

Вместо да стои пред децата и да споделя факти, Монтесори педагогът планира дейности, предназначени да въведат и затвърдят знанието въз основа на възрастта и способностите на децата в групата, като използва практически подход към ученето (когато детето направи избор за конкретна дейност, учителят поема ролята на напътстващ водач, като оставя детето да се справя самостоятелно с нея. Намесва се единствено когато прецени, че то има нужда от помощ и по този начин неусетно го насочва към самото откритие.).

Като по-малки децата имат способността да усвояват значително количество информация от заобикалящата ги среда. Ето защо в периода от 2 до 6 години е много важно да им се осигуряват максимално много уроци, подходящи за възрастта им. Въпреки, че ученето е процес, който се прилага през целия живот, мозъкът на малкото дете е подобен на гъба. Той попива почти всичко по пътя си. Важно е да се доверите на педагози с богат опит, които да възпитават детето Ви като отделна личност и да го подготвят да се открои като такава в обществото.

Докато децата преминават през учебната програма на Монтесори, вниманието пада върху изследването и откриването, което се ръководи от нуждата на детето да знае “защо” нещото се случва. Програмата Монтесори проявява засилен интерес върху личната отговорност и практически умения като управление на времето и поддържане на висока хигиена на лично пространство.

Растежът на детето протича през няколко научно обосновани етапа на развитие и всеки от тези етапи има различни нужди. Така че, вместо да адаптира даден предмет, за да „пасне“ на определена възраст, теорията на Монтесори казва, че самият образователен подход е това, което трябва да се промени, за да отговаря на всеки етап.

Монтесори учителите получават специално обучение за разпознаване и подхранване на тези чувствителни периоди, като увеличават максимално възможността да помогнат на децата да учат във времето. Например, децата могат да се запознаят с математическите концепции, като прекарват времето си в броене на дървени блокчета. След това, когато свикнат да броят, техният учител може да ги насочи към основните понятия за добавяне и изваждане на блокове към микса, вместо да преминат направо към традиционен метод за раздаване на работни листове или запаметяване на идеята, че 2+2=4.

По подобен начин учениците на Монтесори използват „подвижната азбука“, за да учат букви и  да се научат да четат. Подвижните букви позволяват на децата да държат букви в ръцете си и да ги местят, за да видят как изглеждат и как могат да бъдат комбинирани, за да създадат думи. 

Работата с деца е наша страст и призвание и подхождаме към нея с любов и отговорност. Ние сме център, предлагащ целодневна грижа и изготвяме внимателно програмите си, които водят до своите доказани резултати.  Ако Вашето дете е записно при нас – имаме онлайн общност за родители, където ще може получавате актуална информация за активности, разнообразни игри, вкусна и здравословна храна, спорт и забавление, култура и изкуство и много други теми, които са свързани с децата Ви и техните преживявания при нас. 

Придържаме се към автентичния набор от принципи:

  • Ангажираме децата с активни учебни практики.
  • Разполагаме с подготвена класна стая за самонасочващо се обучение.
  • Имаме общ културен акцент в учебната програма.
  • По време на учебните занимания в класната ни стая присъстват деца от различни възрастови групи в помощ и насърчаване от страна на по-големите към по-малките. 
Архив 30 години ДЪГА

Архив 30 години ДЪГА

Снимков архив 30 години ДЪГА.
ДЪГА празнува 30 години с голямо събитие!

ДЪГА празнува 30 години с голямо събитие!

На 1-и юни в City Mark Art Center – ОЦ…
30 години Образователен център “Дъга”. 

30 години Образователен център “Дъга”. 

Благодарим Ви, скъпи родители, за доверието, което ни гласувате през…
Здравословно хранене за деца

Здравословно хранене за деца

Какво е здравословно хранене? Добрата храна е от съществена важност…